Passa al contingut principal

1. Respecte i pau

ALFRED NOBEL

Alfred Nobel va ser un químic i enginyer nascut el 21 d'octubre de 1833 a Estocolm, Suècia. Va passar gran part de la seva joventut a Sant Petesburg, Rússia, on el seu pare hi va instal·lar una fàbrica. Va ser educat per mestres privats, va aprendre a parlar fàcilment el suec, el rus, el francès, l'anglès i l'alemany.

Resultat d'imatges de nobel

Mentre els seus germans es quedaven treballant a la fàbrica del seu pare, ell va decidir viatjar pel món. Va estar el 1847 a París, on va conèixer al químic italià Ascanio Sobrero, qui tres anys abans havia descobert la  nitroglicerina, un líquid molt explosiu i que la seva pràctica era molt perillosa ja que explotava molt ràpid si s'exposava a una calor i pressió elevades. Des d'aquest moment Alfred es va interessar per quest explosiu i en trobar la manera d'utilitzar-lo en la construcció.
L'any 1859 la família Nobel va tornar a Suècia a causa de la fallida del negoci familiar. En el retorn de la família al país natal, els germans d'Alfred van fundar una exitosa empresa petroliera, mentre que ell va decidir dedicar-se a l'estudi del explosius.

Especialment es dedicà a l'estudi de la nitroglicerina. Al 1867 va descobrir que quan la nitroglicerina es combina amb una substància inèrta i absorbent redueix els riscs d'accident ja que es més segura i més fàcil de manipular-la. La combinació entre la nitroglicerina i la diatomita es coneix com dinamita. La nitroglicerina havia provocat diverses explosions accidentals, en una de les quals van morir diverses persones, entre elles el seu germà Emil Nobel.
Al 1876, barrejà la nitroglicerina amb la nitrocel·lulosa (explosiu) i va obtenir una substància gelatinosa encara més explosiva que la dinamita, la gelignita.
Més tard, creà la balistita, una de les primeres pólvores sense fum formada per nitrocel·lulosa i nitroglicerina. A partir d'aquesta obtingué la cordita, utilitzant els mateixos components que en la balistita, però en quantitats diferents.

Alfred Nobel va patentar tots els seus invents i va fundar diverses companyies i fàbriques per elaborar-los i comercialitzar-los. Els seus invents van tenir un gran paper en els sectors de la construcció, la mineria, l'enginyeria i la indústria militar. Amb tot això va aconseguir una gran fortuna.

Va morir  causa d'un atac cardíac a San Remo, Itàlia el dia 10 de desembre de 1896.




 ELS PREMIS NOBEL

Alfred Nobel tenia un sentiment de culpa a causa del mal i de la destrucció que van produir els seus invents. Per reparar aquest mal que ell havia causat va deixar escrit en el seu testament que gran part de la seva fortuna seria utilitzada per crear uns premis que s'entregarien cada any a qui l'any anterior haguessin aportat un gran benefici a la humanitat en els terrenys de física, química, medicina, literatura i pau. Així es van crear els Premis Nobel.Resultat d'imatges de medalla premio nobel




PREMI NOBEL DE LA PAU 2014: MALALA YOUSAFZAI

Malala Yousafzai va rebre el premi nobel de la pau el 10 d'octubre del 2014. És la persona més jove que ha obtingut aquest premi. Se li va atorgar per "la lluita contra la supressió del dret dels infants i de la gent jove a rebre educació".
Imatge relacionada

Malala va néixer a Swat, al Pkistan el 1997. És coneguda per la seva lluita a favor dels drets civils, concretament en dels drets de les dones a la vall del riu Swat, on el règim talibà té prohibida l'educació a les escoles de les nenes. Es va fer famosa quan als 13 anys va començar a esciure un bloc per la BBC amb el renom de Gul Makai, fent conèixer la seva vida sota el règim talibà del Pakistan i la seva intenció de recuperar el control de la vall després que els militars els obliguessin a sortir de les zones rurals. Els talibans van tancar totes les escoles i van prohibir l'educació d eles nenes entre el 2003 i el 2009. El 2009 ella i el seu pare van aparèixer a un documental de la BBC "Pèrdua de classes. La mort de l'educació de la dona", on denunciaven com de difícil era estudiar per les noies.

El 9 d'octubre de 2012 a Mignora, va ser disparada per un militar del règim talibà. La bala li va impactar al crani i al coll, i va haver de ser intervinguda quirúrgicament.



Blibliografia:
- biofragiasyvidas.com
- buscabiografias.com
- semana.com
- wikipedia.org
- vilaweb.cat




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Anàlisi de sang

ANÀLISI DE SANG A partir d'un anàlisi de sang que em van fer a mi el 3 de maig del 2016, compararé si els meus paràmetres estan dins dels paràmetres normals. Recompte cel·luar: Hematíes: Substàncies Jo Normals Hematíes 8,84 10exp12/L 3,8-5,1 Substàncies Jo Normals Hemoglobina 144 g/L 115-153 Hematròcits 0.424 L/L 0.,34-0,44 Volum cropuscular mitjà 87,5 fL 83-97 Hb. cropuscular mitjà 29,8 pg 27-33 Concentració Hb. cropuscular mitjà 340 g/L 320-360 Ind. distribució hematíes 11,7 % 10-14 Plaquetes: Substàncies Jo Normal Plaquetes 264 10exp9/L 150-450 Volum plaquetar mitjà 7,8 fL 7,2-11 Ind. Distribució plaquetes 15,9% 8-65 Leucòcits: Substàncies Jo Normal Leucòcits 6,43 4,5-13,5 Fórmula leucocitària: Substàncies Jo Normal Neutròfils callats 0% 0-4 Neutròfils segmentats 53,8% 45-75 Eosin